Schimmel- kalknagel(s)
Een kalknagel is eigenlijk een nagel die geïnfecteerd is door een schimmel. Sommige schimmels kunnen bij de mens infecties veroorzaken. Een voorbeeld is de geïnfecteerde teennagel, in de volksmond “kalknagel” genoemd. Niet iedere kalknagel berust op een schimmelinfectie, maar vaak is een schimmel wel de veroorzaker. Schimmelinfecties van de nagels komen veel vaker voor dan men denkt.
Een kalknagel door een schimmelinfectie is aanvankelijk wit of geel van kleur. Naarmate de schimmel dieper in de nagel groeit, verandert de kleur in geelbruin. De nagel ziet er dan verdikt, hobbelig en brokkelig uit en laat soms gedeeltelijk los. Zonder behandeling breidt de infectie zich steeds verder uit. Meestal is de grote teen het eerst en het meest uitgebreid aangetast. Soms is er alleen sprake van aangetaste nagels, maar vaak bestaat er tegelijkertijd voetschimmel, het zogenaamde zwemmerseczeem. Soms ook zijn de aangetaste nagels het gevolg van een onbehandeld zwemmerseczeem, vooral als dit eczeem al langere tijd bestaat. Schimmelinfecties kunnen voorkomen in elke nagel aan hand en voet.
Een schimmel maakt voor zijn voortplanting grote aantallen schimmelsporen. Onder gunstige omstandigheden (warme, vochtige omgeving) groeien deze sporen uit tot schimmels. Sporen kunnen erg lang besmettelijk blijven. Iemand met een kalknagel kan miljoenen sporen rondstrooien. We komen in contact met deze sporen door op blote voeten te lopen in gemeenschappelijke douches van kleedkamers, zwembaden, sporthallen en sauna’s. Overal om ons heen zijn dus schimmels en sporen daarvan aanwezig, maar zij veroorzaken pas een infectie als de omstandigheden daarvoor gunstig zijn. Schimmels gedijen het best in een vochtige, warme omgeving. Bevorderlijk voor schimmelgroei op de voeten zijn:
- Onvoldoende afdrogen van voeten
- Nylons, synthetische sokken of kunststof schoenen
- Overmatige transpiratie; knellende schoenen
De huid heeft een goed afweersysteem tegen schimmels, de afweer kan vermindert zijn onder bepaalde omstandigheden zoals:
- Vaak wassen met veel zeep, en onvoldoende afspoelen van de zeep, waardoor het beschermende vetlaagje van de huid verdwijnt
- Gebruik van zeep met desinfecterende bestanddelen
- Verminderde weerstand
- Stress
- Medicijngebruik
- Bij chronische ziektes zoals bijvoorbeeld Diabetes Mellitus
Het is dus niet zo dat zwemmerseczeem of kalknagels wijzen op gebrek aan hygiëne. Schimmelinfecties worden veroorzaakt door een complex van factoren. Het is voor de behandeling belangrijk te weten of een schimmel de oorzaak is van de kalknagel.
Behandeling door pedicure:
Een schimmelnagel geneest nooit vanzelf. Wanneer de nagel door schimmel is geïnfecteerd, kan deze infectie zich langzaam uitbreiden. Een schimmelnagel is vaak moeilijker te behandelen dan voetschimmel. Dat is omdat de schimmel meestal aan de onderkant van de nagel zit en hierdoor slecht te bereiken is met medicijnen. Ook is keratine (de belangrijkste bouwstof van de nagel) vrijwel ondoordringbaar voor de meeste antischimmel medicijnen
Behandeling van buitenaf:
Voor de uitwendige behandeling zijn er diverse middelen in de vorm van stift, tinctuur en olie te koop om schimmelnagels aan te pakken. Ook hiervoor geldt dat het een tijd kan duren voordat de infectie verdwenen is en je nagel er weer normaal uitziet. Je kan een schimmelmiddel voor uitwendige behandeling gewoon bij de pedicure, drogist of apotheek kopen. Het middel kan direct worden aangebracht op of onder je nagels. Het voordeel van een olie, stift of tinctuur is dat het geen zware bijwerkingen heeft zoals bij de middelen die van binnenuit werken. Wel is van belang dat het middel dagelijks wordt aangebracht.
Van binnenuit:
Tegenwoordig zijn er ook anti-schimmel middelen beschikbaar die van ‘binnenuit’ werken (antimycoticum). Deze geven bij schimmelnagels meestal goede resultaten, maar je kunt ze alleen op recept via je huisarts krijgen. Je krijgt dan een kuur voorgeschreven die minstens drie maanden duurt. Deze kuur kan ook bijwerkingen hebben. Hoe eerder je met de behandeling begint, hoe eerder je nagel weer geneest. Als je nagel volledig is aangetast, kan het na de behandeling soms nog wel een jaar duren voordat je nagel weer helemaal hersteld is.
Naast de voorgeschreven middelen moeten alle schoenen aan de binnenkant worden behandeld met een schimmeldodend middel. Uit voorzorg om te voorkomen dat schimmelsporen zich in de schoenen nestelen en zodoende herinfectie veroorzaken. Ondersteunende behandeling door een pedicure is van belang. Zij kan dikke en soms pijnlijke nagels dunner maken, wat de genezing bevordert.
Tips bij schimmelnagels:
Hieronder nog een aantal tips als je last hebt van voetschimmel of schimmelnagels:
- Was je huid niet te vaak met zeep.
- Droog je voeten goed af na het douchen of baden.
- Gebruik een drogend poeder als je last hebt van zweetvoeten.
- Draag iedere dag schone, vochtopnemende sokken.
- Wissel je schoenen regelmatig en laat ze tussentijds goed luchten.
- Draag ruimzittende schoenen van ventilerend materiaal (leer) of open schoenen.
- Loop niet op blote voeten, maar op badslippers.
Bekijk hier een informatief filmpje over schimmelnagels en de behandeling hiervan.