Overtollig eelt / kloven
Eelt:
Eelt is een plaatselijke verdikking van de opperhuid, die ontstaat op plekken waar de huid wordt blootgesteld aan overmatige druk en/of wrijving. Door het wrijven van de opperhuid over een oppervlakte wordt deze ruwer en hard. Eelt is dan een beschermlaag die voorkomt dat de opperhuid beschadigd raakt.
Door wrijving worden de zenuwuiteinden voortdurend geprikkeld, dit zorgt voor een verhoogde bloedtoevoer, met een versnelde celopbouw als gevolg. Door verdikking van de eeltlaag wordt de papilaire huidlaag dichtgedrukt. De cellen missen de nodige voedingstoffen en verhoornen sneller. Ze kunnen niet in dezelfde mate afschilferen. Deze eeltlaag kan met de lederhuid samengroeien. Dit kan pijnlijk zijn en branderig aanvoelen.
Behandeling van overtollig eelt door de Pedicure:
Eelt kan door de pedicure deskundig worden teruggebracht tot de normale dikte door middel van snijden, frezen en drukvrij leggen. De Pedicure zal de eeltlaag verwijderen totdat de opperhuid weer beweeglijk wordt. De fysiologische eeltlaag zal ze gedeeltelijk aanwezig laten. Deze is noodzakelijk als bescherming.
Mogelijke oorzaken van overtollig eelt zijn:
- Slecht passende schoenen
- Overgewicht
- Aftakeling van het bloedvatensysteem
- Een verkeerde manier van staan en lopen
- Een doorgezakte voorvoet.
- Een holvoet, waardoor het gewicht alleen op de hiel en de voorvoet rust hamertenen.
- Hielspoor
- Veranderingen aan de gewrichten door reuma, artritis of neuropathie. Het verminderen van de beschermende vetlaag (polster) of de verschuiving hiervan.
Wanneer dit soort eeltplekken niet tijdig wordt behandeld kunnen likdoorns en kloven ontstaan. Bij het lopen op naaldhakken rust het lichaamsgewicht vrijwel in zijn geheel op de voorvoet. Likdoorns zijn dan bijna niet te vermijden.
Kloven:
Een kloof kan ontstaan door overdreven verweking van de voethuid, maar ook door uitermate verdroging van de huid. De verweekte huid tussen de tenen is vaak het gevolg van overmatige zweetproductie. Hierbij moet aan de transpiratie gewerkt worden. Indien de huid in die mate uitdroogt dat de elasticiteit verdwijnt, zal ze openbarsten. Zo ontstaan kloven aan de hielen. Het dragen van slippers met een harde zool die voortdurend tegen de hiel slaat, bevordert het ontstaan van kloven.
Behandeling van kloven door de Pedicure:
Om de kloven te behandelen, moet de eeltrand in de lengte richting van de kloof worden verwijderd door middel van snijden en frezen. Zo voorkom je dat de kloof verder wordt opengetrokken. Pas dan is genezing van droge kloven goed mogelijk. Bij vochtige kloven is de behandeling erop gericht zoveel mogelijk infecties te bestrijden. Bij kloven door schimmelinfectie in een vergevorderd stadium zal de pedicure u adviseren de huisarts te raadplegen.
Wat kunt u zelf doen:
Eelt(randen) en kloven intensief met een goede hydraterende crème invetten. De huid wordt dan zachter en de scherpe randen kunnen gemakkelijker worden verwijderd. De huid krijgt de gelegenheid zich te herstellen.