Ingegroeide nagel(s)

Een ingegroeide teennagel komt meestal voor bij een grote teen. De binnen- of buitenrand van de nagel is dan in de huid gegroeid en heeft aanleiding gegeven tot irritatie, pijn of een ontsteking. Waarom zo’n teennagel ingroeit is niet altijd bekend. Soms ligt het aan het schoeisel (te nauw, te smal) of aan de bouw van de teen zelf; licht gekanteld, waardoor bij het lopen een nagelrand te veel in de huid drukt. Het te kort knippen van de nagel of het wegknippen van de hoekjes kan ook een oorzaak zijn.

Dat laatste geeft vaak wel een verlichting vanwege drukvermindering. Maar meestal zijn dan de gevolgen erger dan de kwaal. Vaak zal het zachte gedeelte van de teentop zich dan over de teennagel krullen, zodat het ingroeien weer opnieuw begint. Nagels hebben juist een beschermende werking voor de zachte teentoppen. Wanneer uiteindelijk de nagel dieper in het zachte weefsel binnendringt, ontstaat er een ontsteking. De huid wordt dan rood, glanzend en gespannen. Een kloppende pijn in de teen die gevoelig is bij de minste aanraking is het gevolg.

Daarnaast biedt een professionele pedicure haar cliënten diverse mogelijkheden voor nagelherstel of nagelreparatie:

Nagelreparatie.
Gel- of acryltechniek zijn eenvoudige manieren voor het verlengen of herstellen van te kort geknipte nagels of weggeknipte hoekjes. Door het repareren van de nagel wordt zo de klacht verholpen.

Nagelbeugeltechnieken
Nagelbeugeltechniek is een techniek die wordt toegepast bij problemen met de grote teen. Het gaat dan met name om teennagels die scheef of krom groeien en dan, vooral in de nagelwallen, voor problemen zorgen zoals bijvoorbeeld ingroeiende nagels.

BS/Spange
De BS/Spange is een langvormige strip die is gemaakt van glasvezel versterkte Duroplast (wit kunststof). De moleculen in kunststof willen altijd terug naar hun oorspronkelijke vorm. Door de elasticiteit van de nagelplaat en spanning van de strip zal de nagelplaat hierdoor corrigeren. De cliënt is (bijna) onmiddellijk pijnvrij omdat door de trekkracht van de strip de nagel uit de nagelwal omhoog getrokken word. De BS/spange groeit met de nagel mee en zodra deze zich aan het uiteinde bevind zal het loslaten en is de klacht verdwenen

Veertjestechniek
Bij de veertjestechniek worden de veertjes rechtstreeks op de nagelplaat aangemeten en aangebracht en worden met acryl vastgezet. Met deze techniek kan elke nagelkromming gereguleerd worden. De cliënt is (bijna) onmiddellijk pijnvrij omdat door de trekkracht van het veertje de nagel uit de nagelwal omhoog getrokken word.

Podofix
Podofix is een moderne methode voor het corrigeren van bijna alle vormen van ingegroeide nagels. Deze vorm van nagelcorrectie is geschikt voor bijna iedereen, zelfs voor jonge kinderen en diabetici. Podofix is een zacht alternatief voor de regulering van de nagelafwijkingen. Het helpt misvormde nagels in een natuurlijke, gezonde groei. Daarnaast is Podofix aangepast aan de nagelvorm en direct klaar om te worden aangebracht, dit geeft meestal gelijk een merkbare verlichting voor de cliënt.

Nagelreparatie en nagelbeugeltechniek wordt alleen toegepast door voetverzorgers die zich hierin gespecialiseerd hebben.